Mono, vagy poli? Avagy mivel jársz jól a Nap alatt?

polikristályos típus legfontosabb előnye ma az olcsósága. Ennek oka a napelem lelke, az ún. cella előállítási költségében rejlik. Ha az ár a döntő szempont, mint például a hazai háztartási napelemes rendszerek zöménél, akkor egyelőre még verhetetlenek (habár ezzel együtt egyre több háztetőn látni monokristályos napelemeket is, aminek nyilván oka van). Az olcsóságnak persze végeredményben ára van. A végfelhasználók többsége nem különösebben fogékony a szofisztikáltabb műszaki jellemzőkre, amelyeknek figyelembevételével egyébként a hosszú távú érdekeinknek jobban megfelelő rendszert is kaphatna.

“De mi a helyzet a monókkal?”
A nagy gyártóknál az elmúlt időszakban egyértelműen a monokristályos napelemek fejlesztése került előtérbe (a legtöbben közűlük már nem is gyártanak polikristályos napelemeket), és habár kissé most még magasabb az áruk, ezek a típusok az üzleti megfontolások alapján tervezett napelemes rendszereknél mára szinte egyeduralkodóvá váltak. Ennek számos oka van, lássuk, melyek ezek!

A monokristályos napelemekkel magasabb hatásfok érhető el, ennek előnye könnyen belátható: minél jobb a hatásfok, a nap energiája annál nagyobb részben tud villamos energiává alakulni.
Fontos további szempont, hogy a cella előállítási technológia a monóknál teszi lehetővé azt a folyamatos fejlesztést, amely adott nagyságú napelem táblákból egyre több energia előállítására irányul. Ez elsőre talán nem tűnik annyira fontosnak, mégis az. Lássuk, miért is: ha az egységnyi területű tetőnkre feltett napelem több energiát szolgáltat majd hosszú időn keresztül, akkor kisebb méretű jó fekvésű tetőfelület esetén is jobb rendszert kaphatunk; emellett az is igaz, hogy kevesebb napelem tábla is elegendő adott energiaszükségletünk kielégítésére, ennek megfelelően csökkennek a járulékos költségek (tartószerkezet, telepítési díj). Nem utolsó szempont az sem, hogy a kevesebb anyagfelhasználás összességében jobb a bolygónak, kevesebb hulladék keletkezésével jár, így mindenki nyer vele. További kedvező tulajdonsága, hogy a napelemekre jellemző időbeni degradáció mértéke kisebb, mint a polikristályos rendszereknél, tehát a jelenleg elvárható 20-30 éves használati idő alatt a panelek teljesítménye kisebb mértékben fog csökkenni polikristályos társaikénál.
Korábban a monokristályos panelek ellen szólt, hogy a szórt fény hasznosításuk kedvezőtlenebb volt a poli modellekénél, azonban elmondható, hogy ez a mai mono típusokra már nem jellemző.
Mindezek mellett jól látható trend, hogy a monokristály gyártási technológia fejlődése miatt egyre olcsóbbá válnak ezek a panelek is, így hamarosan számíthatunk arra, hogy a kedvező tulajdonságai miatt a mono nagyrészt kiszorítja a piacról a polit.

Tetszett ez a cikk? Oszd meg másokkal is!

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest
Shopping Cart
Scroll to Top