Áfacsökkentés jön a napelemekre?

2021.12.09

Új, lényeges megállapodás született az európai gazdasági és pénzügyminiszterek között a keddi brüsszeli ülésen. A téma az uniós áfa-irányelv módosítása volt, azaz hogy ki és hogyan veheti majd igénybe a kedvezményes áfakulcsokat. Vajon alkalmazható lesz ez az áfakulcs a napelemekre, illetve a napelem rendszerekre? Bennünket leginkább ez a kérdés hozott lázba.

A Tanács az uniós áfa-irányelv mostani módosításával számos szabályt egységesített és pontosított. A főszabály azonban továbbra is az, hogy a normál áfakulcshoz képest az adott ország csak két további kedvezményes áfakulcsot alkalmazhat, amelyek közül a legalacsonyabb is csak 5%-os lehet. Ami viszont újdonság, hogy a kedvezményes áfakulcsokat csak a rendelet 3. mellékletében felsorolt, legfeljebb 24 fajta termék és szolgáltatás körére lehet alkalmazni.

Az 5% alatti kulcs is alkalmazható, illetve az áfamentesség is, de ez legfeljebb 7 olyan alapszükségleti, személyszállítási, vagy kulturális termék és/vagy szolgáltatási körre, amelyeket a rendelet a 3. mellékletében konkrétan felsorol.

A rendelet egyik új pontja azonban kimondja az alábbiakat: A napelemek beszerzése és telepítése is beletarozhat ebbe a 7 termékkörbe, amelynél 5% alatti áfakulcsut, vagy áfamentességet is megenged az EU, hiszen ez összhangban van a klímavédelmi célokkal.

A most létrejött tanácsi alkuhoz (magához a rendelethez) az Európai Parlament még véleményt fűz, és ha ez megtörténik, akkor a tagállamok elfogadják formálisan a tervet, és az áfa irányelv módosítás hivatalossá válhat, és minden tagállam maga döntheti majd el, hogy a gyakorlatban alkalmazni fogja-e a kedvezményes áfakulcsot.

A hazai döntéshozók fontos lehetőséghez jutottak most, egy új, kedvezőbb ÁFA kulcs alkalmazása nagyban hozzájárulna a jelenleg tapasztalható alapanyag és szállítás drágulási folyamat kompenzálásához, amelynek köszönhetően a következő évben is akár a 2021. év árszínvonalán folytatódhatnának a telepítések – legyen szó önerős, részben, vagy egészében támogatott beruházásokról.

Mi nagyon bízunk abban, hogy mire a jelenleg még jelentős, korábbi beszerzéseinkből származó napelem készleteink kimerülnek, addigra jogszabályosításra kerülhet a napelem termékek és szolgáltatások hazai ÁFA könnyítése.

YUXTA,

A megtérülő napelem az Ön igényeire szabva

Tetszett ez a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás itt: facebook
Megosztás Facebook-on!
Megosztás itt: linkedin
Megosztás LinkedIn-en!
Shopping Cart
Scroll to Top