Az igénybejelentéstől a termelésig – most kezdődik a visszatáplálós napelemek hajrája!

…azaz ezekre érdemes figyelni, ha még szaldós rendszert szeretnénk

A napelemes rendszerek kapcsán október végéhez közeledve szinte csak az volt a téma, hogy aki még élni szeretne a visszatáplálás (szaldós elszámolás) adta előnyökkel, annak be kell nyújtania az elosztói engedélyese (szolgáltatója) felé csatlakozási igényét. Mint ismeretes lehet, “szaldós” napelemre 2023.12.31-ig lehet szerződni a szolgáltatókkal, ezt követően már csak a korábban megkötött szerződések maradhatnak érvényben.

Az utolsó hetekben számtalan online segédlet és applikáció segítette az érdeklődőket abban, hogy könnyen és gördülékenyen tudják az október 30-i határidő előtt benyújtani napelemes rendszer iránti igényüket, illetve a napelemes cégek többsége – így mi is – segítettük ebben bizonytalan, vagy éppen időhiánnyal küzdő ügyfeleinket.

Ugyanakkor kevés szó esett arról a megjelenő hirdetésekben, hogy a csatlakozási igény leadása után mi a teendő, milyen praktikus előkészületeket érdemes megtenni. Ebben kívánunk segítséget nyújtani tippekkel, tanácsokkal cikkünkben.

Amennyiben magunk adtuk be az igénybejelentést, mi is fogjuk a megadott email címünkre megkapni az ún. MGT-t (műszaki gazdasági tájékoztatót), amely meghatározza a napelemes rendszer hálózati csatlakozásának feltételrendszerét. Ennek várható ideje néhány naptól akár 60-100 napig is terjedhet szolgáltatói területtől és az igénytől függően.

FONTOS, hogy amennyiben  még nem rendelkezünk kivitelezővel, nem érdemes várni az MGT kiadására, már most érdemes lehet megkezdenünk a kivitelező keresésének, igényfelmérésének, szerződéskötésének folyamatát, ugyanis a megnövekedett keresletre való tekintettel sok kivitelező cég telítődött már most, így előfordulhat, hogy nem, vagy csak drágán, hosszú határidővel vállal további kivitelezéseket.

FONTOS! Amennyiben nem magunknak adtuk be az igénybejelentést, hanem valamely társaság végezte azt el számunkra, az MGT kiadásáról nem biztos, hogy automatikusan értesítést kapunk mi is! Ilyenkor mindenképpen érdemes folyamatos tájékoztatást kérni az igénybejelentés státuszáról, elkerülendő, hogy esetleg valamilyen okból ez elmaradjon, és az MGT elfogadására nyitva álló 30 napos határidő lejárjon! (Ezzel ugyanis hiába a beadott igény, automatikusan eleshetünk a visszatáplálós szaldó lehetőségétől.) Lényeges továbbá, hogy az MGT annak szól, akinek a nevében beadásra került, így félrevezető az a gyakori értékesítői érvelés, hogy “mi adtuk be a kérelmet, tehát csak velünk lehet leszerződni a rendszer megvalósítására”.

Az igénybejelentés inverterre vonatkozó része az MGT megérkezése után még módosítható. Ha pl. inkább egy, a céljainknak jobban megfelelő másik típusú, vagy kisebb teljesítményű invertert szeretnénk felszereltetni, annak jellemzően nem szokott akadálya lenni. E módosítást a megkötött szerződés alapján a napelemes cégünk meg tudja tenni a nevünkben.

Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban kérdése merülne fel, vagy előre gondolkodva már most kivitelezőt keres, forduljon hozzánk bizalommal!

www.yuxtaenergy.hu/kapcsolat/

 

Tetszett ez a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on!
Megosztás LinkedIn-en!
hu_HUHungarian
Görgess a tetejére