Az értéknövelő napelem – az ingatlan faktor a telepítésben

Általánosan igaz, hogy a napelem rendszer képes növelni az ingatlan értékét, de számos tényező határozza meg, hogy mennyivel. Csökkentik az épület szénlábnyomát és javítják az energiahatékonyságát, és még akkor is előnyös beruházás, ha szeretnénk túladni a házon, a rendszer műszaki élettartamának vége előtt.

Ha egy otthon napelemekkel rendelkezik, az azt jelenti, hogy a tulajdonosok hosszú távon pénzt takarítanak meg, növelve az otthon vonzerejét és értékét. A legtöbb tulajdonos tudja, hogy ez a megoldás csökkenti az energiaköltségeket és a környezetre gyakorolt káros hatása is sokkal kisebb, mint más energiatermelési alternatíváknak. Ezek a hosszú távú megtakarítások pedig értéknövelőnek számítanak.

Külföldi példával élve: a National Renewable Energy Laboratory szerint minden dollár, amit egy napelem megtakarít az energiaszámlán, 20 dollárral növeli az ingatlan értékét. Például, ha a rendszere évente 700 dollárt takarít meg, akkor az otthon értéke 14 000 dollárral nő.

Az ingatlan értékét befolyásoló tényezők

Az azonban, hogy az ingatlan értéke mennyivel növekszik, attól függ, hogy hol helyezkedik el, és milyen minőségű rajta a napelem rendszer. További tényezők közé tartozik a helyi energiaköltség, a napelem telepítésének költsége, az áramkimaradások gyakorisága és a rendszer kora is.

Tudatosabb vásárlók

Ingatlant keresők számára is egyre fontosabb szempont az energiahatékony ingatlan, amelynek elengedhetetlen része a napelemes rendszer. Ma már olyan ez, mint korábban hőszigetelés volt – lassan nem egyedinek, hanem alapfeltételnek számít. Jelenleg a napelemes rendszerek iránti kereslet nagyobb, mint valaha, a lakásvásárlók egyre inkább környezettudatosak, miközben pénzt akarnak megtakarítani. Hajlandóak többet költeni, hogy hosszú távon spóroljanak kiadásaikon.

A vállalati szegmensnek is fontos

A napelem rendszer pedig nem csak lakossági, de vállalati ingatlanértékesítés szempontjából is értékelhető. Sőt, a bérbeadhatóságot is pozitívan befolyásolja. A napelemmel ellátott telephely, ingatlan magasabb értéket képvisel bérbevételkor is, hiszen vonzóbb az energiahatékonyságért küzdő vállalkozások szemében, akik szeretnék csökkenteni rezsiköltségeiket. A 10-20 éves ipari bérleti szerződések pedig nagyjából összhangban vannak a rendszerek 25-30 éves élettartamával is.

Az irodaházak, illetve kereskedelmi létesítmények esetén gyakran alkalmazott zöldépület-osztályozó rendszerek is kiemelten fókuszálnak az ingatlan környezeti, társadalmi és gazdasági fenntarthatóságára. Ismertebbek ezek közül a BREEAM, a LEED és a DGNB. Az energiagazdálkodás, illetve ezen belül is az energiahatékonyság és a megújuló energia (pl. napenergia) alkalmazása javítja az épület besorolását, így nemcsak alacsonyabb üzemeltetési költségekkel lehet számolni, hanem az ingatlan a potenciális bérlők számára is jóval vonzóbb, ezáltal a tulajdonos szempontjából az épület értéke magasabb.

A magasabb érték magasabb biztonságot követel

Mivel a napelem telepítés értéknövelő tevékenység, szükséges a meglevő ingatlan biztosítás kiterjesztése, vagy új konstrukciók szerinti megkötése. Ez nem csupán esetleges káresetek fedezése miatt fontos, hanem azért is, mert a biztosítás mértékének követnie kell az értéknövekedést. Jellemzően alacsony kiadásemelkedéssel jár, ezzel mégis biztonságban tudható az épület és a telepített rendszer is.

Napelem telepítés előtt áll? Kérdezze szakértőinket, vagy kérje ajánlatunkat pár kattintással!

Tetszett ez a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás itt: facebook
Megosztás Facebook-on!
Megosztás itt: linkedin
Megosztás LinkedIn-en!
Shopping Cart
Scroll to Top