Ma már nem luxus a napelem, sőt, kiváló pénzügyi döntés!

Gomba módra szaporodnak a napelemmel ellátott háztartások, ám fontos tisztázni, mikor, kinek, milyen költségekkel és megtérüléssel számolva érdemes háztartási napelem rendszert telepíteni. Erről beszélgettünk Kurucz Balázs energetikai mérnök és auditor, okleveles gépészmérnökkel, a YUXTA Kft. cégvezetőjével.

 

Egyre több lakóház és társasház tetején láthatunk napelemeket, sőt 2021. év végére új lakossági napelem pályázatok is indulnak, így már nem kérdés, hogy a családi házakra telepített napelemes rendszerek már nem csak egy környezetkímélő megoldás jelentenek a háztartások villamosenergia ellátására, de megtérülő, vagy közvetlen hasznot hozó befektetésnek és számítanak.

 

Az idén indult, családoknak szóló Otthonfelújítási Támogatásnak köszönhetően jelentősen növekedett a háztartások alternatív energiaellátási esélye, sokan döntöttek napelem rendszer fejlesztés mellett. De mikor jó és hasznos döntés a napelem?

A napelem többek között azért is nagyon kedvező, hiszen az energiafogyasztás egy részére azonnali fedezetet ad.

Mivel ezt az azonnal rendelkezésre álló energiát nem kell távoli erőművekből, ún. tranzit veszteségekkel szállítani, így jellemzően javul a háztartás és így a gazdaság energiahatékonysága is. Egy átlagos háztartás esetén ez annyit jelent, hogy a fogyasztás kb. 25-30%-a azonnal felhasználódik házon belül, a “felesleget” pedig fel tudjuk táplálni az elektromos rendszerbe. Tehát minél több napelem van egy házon, annál kevesebb, főként szennyező energiát kell betáplálni a villamos rendszerbe más forrásból.

Jó hír, hogy az Európai Unió is elkötelezte magát a karbonlábnyom csökkentése mellett, ennek köszönhetőek azok a támogatási programok, pályázatok, amelyek napjainkban is elérhetők. 

A célcsoportok elsősorban a háztartások, hiszen itt a legkönnyebb és legolcsóbb mód – a legkisebb beruházásokkal és nagyobb hálózati fejlesztések nélkül – csökkenteni a karbonlábnyomot.

Emellett elmondható, hogy akár már a közeljövő fejlődési iránya is egyértelműen a háztartások saját akkumulátoros rendszereinek kialakítása felé mutat. Ezek – az egyelőre még drágának számító – otthoni tároló kapacitások lehetővé teszi majd, hogy több napra energiát termeljünk, illetve az elektromos autózás térnyerésével a megtermelt energiát az autónk ellátásra is felhasználhatjuk. További előnyük, hogy – méretüktől függően – kisebb-nagyobb áramszünetek esetén ezek lehetőséget biztosítanak a háztartások autonóm ellátására is.

A Yuxta B Corporation minősítéssel rendelkező vállalkozásként fontosnak tartja a környezettudatosságot, és csakis olyan beruházásokat valósít meg, amelyek valóban karbonlábnyom csökkentéssel és tényleges energiamegtakarítással járnak.

 

Mikor nem éri meg napelemes rendszert telepíteni?

A napelemes rendszer telepítése egy összetett folyamat, amivel célszerű mindig szakemberhez fordulni. Számtalan dologtól függ, hogy mikor térül meg egy napelemrendszer, de a legfontosabb feltételek az alábbiak:

  • ingatlan fekvése
  • rendelkezésre álló, megfelelő hálózati kapacitás, szabványos mérőhely rendelkezésre állása
  • árnyékhatás (fák, szomszédos házak, stb.)

A jelenlegi szabályozás értelmében már csak 2023-ig léphetünk be a szaldó elszámolási rendszerbe, ami a fogyasztók számára egyébként kivételesen kedvező. A 2023-as év után csatlakozóknak már egy újfajta, ún. bruttó típusú elszámolásra kell számítani, amelyben a megtermelt és a vételezett energia ára egymástól el fog térni, és ez nyilvánvalóan kedvezőtlenebb irányba fogja mozdítani a gazdaságosságot, illetve ekkor fognak igazán nagy szerephez jutni az egyelőre még csak mutatóban megtalálható háztartási akkumulátoros rendszerek.

Fontos, hogy a szaldó elszámolásban megvalósított napelem rendszerünket mindig a jelenkori, vagy jövőbeni fejlesztéseket figyelembe vett fogyasztáshoz érdemes igazítani, mivel ez jelenti a gazdasági optimumot. A fogyasztásunknál sokkal nagyobb rendszert nem érdemes telepíteni, mivel csak a felhasznált energia mennyiséggel egyező termelt energia “ér sokat”, míg általában elmondható, hogy a kisebb rendszerek 1 kW-ra vetített beruházási költségei magasabbak, tehát lassabb megtérülést hoznak.

Az épület tetőszerkezetének tagoltsága, a környező árnyékok is növelheti a költségeket. Hiszen, ha részben árnyékos tetőről beszélünk, akkor olyan kiegészítő eszközöket kell beépíteniük a szakembereknek, amelyek némileg drágítják a projekt megvalósulását.

Mekkora rendszerre van szüksége egy átlagos háztartásnak?

Egy átlagos háztartás villamosenergia fogyasztása – ha nem villamos fűtést használ és nincs extra fogyasztása (pl. jakuzzi, infraszauna, medence stb.) – körülbelül 3-5 ezer kWh/év közé tehető, de ez háztartásonként eltérhet, így mindig szükséges a konkrét háztartás vizsgálata.

 

Mennyibe kerül egy napelem rendszer teljes kivitelezése és beüzemelése egy átlagos háztartás számára?

A bruttó költsége a fenti, átlagos fogyasztásra méretezett napelem rendszernek átlagosan 1,5-2,5 millió Ft közé tehető, amely az alábbiakból áll:

  • ügyintézés, tervezés, engedélyeztetés, biztosítás
  • kivitelezés
  • beépített eszközök (ez az összköltség kb. 2/3 része)
  • üzembe helyezés
  • garanciális feltételeknek való megfelelés

 

Sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy 1,5-2,5 millió forintot kifizessenek az energiaigényeik korszerűsítésére. Milyen támogatásokat és pályázatokat lehet igénybe venni napelem telepítésre?

Jelenleg a lakosság számára (2022. év végéig) elérhető az Államkincstár otthonfelújítási programja, amely a teljes napelem beruházás összegének 50%-át fedezi az arra jogosultak számára 6 MFt értékhatárig. Ennek a támogatásnak köszönhetően a telepített napelemes rendszerek megtérülése akár 4-5 évre is behozható, ami igen jónak számít. Ha figyelembe vesszük, hogy a jövőben a villamosenergia árak vélhetően számottevően nőni fognak, ez az érték még ennél is kedvezőbben is alakulhat.

Emellett a 2021. novemberében meghirdetésre került egy 100%-os vissza nem térítendő támogatási program, melynek segítségével azok az átlag jövedelemmel rendelkező háztartások is igénybe vehetik ezt a szolgáltatást, amelyeknek eddig erre nem volt lehetőségük. 

Amennyiben ön is napelemes rendszerben gondolkodik, a YUXTA Kft. szakemberei térítésmentesen kiszámolják és megtervezik a szükségleteinek megfelelő rendszert, sőt megtérülési számításokkal támogatják önöket a megfelelő döntéshez.


Forduljon a YUXTA Kft. energetikusaihoz és szakembereihez,  ha szeretné a legjobb napelemes döntést meghozni! 

Tetszett ez a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on!
Megosztás LinkedIn-en!
hu_HUHungarian
Görgess a tetejére