Vállalati napelem rendszer élesben – esettanulmányunk

Hazai vállalati napelem rendszer telepítésünk története röviden

Ügyfelünk egy b2b vásárlókat kiszolgáló webshopot üzemeltet. Újonnan vásárolt raktárépülete energiafogyasztását szerette volna optimalizálni, amely feladat elvégzésére a napelemek felé fordult. A telepített rendszerrel – aktuális számítások alapján – energiaköltségeit 1/3-ára tudja csökkenteni.

A start

Ügyfelünk az üzemeltetési költségeit szerette volna csökkenteni azzal, hogy napelem rendszerbe ruház be. Továbbá kihívás volt számára, hogy a folyamatosan növekvő kiadásai a termékei árazását is befolyásolják – és ez versenyképessége rovására mehet. Kiszámíthatóbb megoldást keresett, olyat, amelyben kevésbé függ az energiaáraktól és a rendszerhasználati díjaktól.

Rögtön extra problémával találkoztunk, mivel a tulajdonjog-átadási procedúra hosszúsága miatt ügyfelünk kicsúszott az időből, és már nem tudott szaldós szerződést kötni. Ennek ellenére is belevágott a telepítésbe. Jól tette, hiszen villamosenergia-költségei alapján szaldós konstrukció nélkül is megéri a beruházás.

Megoldásunk

A személyes felmérést követően a fűtési, világítási és hűtési igényei alapján elkészítettük az egyedi fogyasztói profilját, felvázoltuk, hogyan fog működni a fogyasztás. A készített grafikonra ráillesztettünk többféle napelem rendszert és ebből kijött a számára legoptimálisabb méret.

A fő cél az alapigények kielégítése volt, amelyhez 20 kW-os inverteres napelem rendszert ajánlottunk, ami nagyából az energiaköltségeit az 1/3ára tudja csökkenteni. Megtérülésszámításunk szerint 3-4 év alatt a projekt visszahozza a befektetett költséget.

vállalati napelem rendszerAz optimálisabb működés érdekében vezérelt fogyasztókkal egészítettük ki a rendszert. Ennek köszönhetően, ha hétvégén süt a nap, akkor a csarnok klímaberendezése el tud indulni, így hétfőn a dolgozók egy kellemes klímájú csarnokba érkeznek. Télen pedig ugyanez igaz a fűtési rendszerre.

Az eredmények számokban

A rendszer 25.000 kWh termel, az optimalizációval 12.000 kWh hasznosul, de a vállalkozás számára még így is megéri – a folyamatosan növekvő energiaárak és rendszerhasználati díjak miatt. A raktár éves energiafelhasználása kb. 20.000kWh, amelyből a fogyasztók vezérlésével együtt 12.000 kWh-t tud kiváltani a csarnoktetőre telepített visszwattos napelem rendszer.

A megoldás tovább bővíthető, ha igény van rá: tetszőlegesen új inverterrel, vagy új panelekkel, akár 30 kW-ig.

Magas üzemeltetési költségek? Kiszolgáltatottság az energiaszolgáltató felé? Vállalati és intézményi ügyfeleknek is kínálunk speciálisan rájuk szabott megoldást az energiafelhasználás optimalizálására. Aktuális számítások alapján egy átlagos napelem rendszer 2-3 év alatt megtérülhet, majd 25-30 éven át szolgálhatja vállalkozást. Kérdezze szakértőinket, vagy kérje ajánlatunkat!

Tetszett ez a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on!
Megosztás LinkedIn-en!
hu_HUHungarian
Görgess a tetejére