Marad az éves szaldó? De ha mégsem, miért éri meg a napelem telepítése akár havi szaldó elszámolással is?

A tavalyi év végén változó jogszabályokból akár olyan értelmezés is kiolvasható, hogy a szaldóelszámolás 2024. január 1. után nem éves, hanem havi elszámolású lesz. Sokan úgy értelmezték, hogy ez a megoldás a napelemes rendszerek végét jelenti, mivel a megtérülést rontja. Viszont az újonnan kinevezett energiaügyi miniszter, Lantos Csaba legutóbbi nyilatkozata szerint még megfontolás tárgyát képezi az elképzelés, azaz lehet hogy marad a tíz évre garantált éves szaldó.

Ugyanakkor az éves szaldóelszámoláshoz képest a havi elszámolás csak bizonyos esetekben kedvezőtlenebb. Általánosságban elmondható, hogy egy átlagos fogyasztó és egy jól méretezett napelemes rendszer esetén a havi szaldóelszámolásra áttérés nem okoz jelentős romlást a megtérülésben, továbbra is megéri napelemes rendszert telepíteni. Miért? Nézzük a konkrét okokat.

Havi fogyasztás

A havi lakossági villamosenergia fogyasztás szinte egyenletes, magasabb havi fogyasztás jellemzően decemberben és januárban, illetve júliusban és augusztusban van. A többi hónapban az éves fogyasztás havi átlaga mérhető.

lakossági szaldóelszámolás

Havi termelés

A YUXTA Kft által telepített rendszerek esetén a méréseink alapján a havi termelés maximum 5 hónapban maradt el az éves átlagos értéktől, a többi 7 hónapban az éves átlag felett termeltek a rendszerek.

napelem termelés szaldóelszámolás

Amennyiben a termelést és a fogyasztási görbét egymásra illesztjük, látható, hogy az éves fogyasztásnak csak mintegy 20%-át teszi ki az az energia mennyiség, amely máshogy kerül elszámolásra havi szaldó és éves szaldó esetén. Egy átlagos fogyasztó számára még a havi szaldóelszámolás mellett is a fogyasztás 80%-át a napelemes rendszer szolgáltatja.

visszatáplálás szaldóelszámolás

Tehát a napelemes rendszer termelésének 80%-a esetén a havi és az éves szaldó ugyanazt a megtérülést hozza.

De mi a helyzet a fennmaradó 20%-kal?

A fennmaradó 20%-nál a hálózatról vételezés és a hálózatra kitáplálás közötti árkülönbözet némileg rontja a megtérülést az éves szaldóelszámoláshoz képest, de fontos, hogy a nyáron megtermelt többlet, amely télen kerül elfogyasztásra olcsóbbá válik hiszen a jelenlegi árszabályozásban 5,1 Ft/kWh „bevételt termel” a napelem, ami csökkenti a télen (normál 36,1 Ft-os fogyasztói áron) vásárolt villamosenergia költségét. Ebből következik tehát, hogy havi szaldóelszámolás e 80%-ban megegyezik az éves szaldóval és a fennmaradó 20% esetén is segíti a az energiaköltségekkel történő takarékoskodást.

A fenti elemzés természetesen nem veszi figyelembe azt a lehetőséget, amikor valaki elektromos közlekedési eszközre vált, ugyanis ő az egekbe szökő töltési árakon (150-300 Ft/kWh) óriási megtakarítást tud elérni (akár havi szaldó esetén is, hiszen havi szaldóelszámolásnál az éjszakai töltés és nappali felhasználás szaldósításra kerül).

A jelenlegi gazdasági környezetben a pénzügyi érvek kiemelkedő szereppel bírnak és sajnos sokszor nem esik szó arról, hogy a napelemes rendszer nemcsak hogy segít pénzügyi megtakarítást elérni, de a hazai megújuló energia termelése és felhasználása energiaellátási biztonságot teremt, hosszú távon védi környezetünket, csökkenti a légszennyezést, csökkenti a keletkező hulladék mennyiségét, ezáltal hozzájárulva egy élhetőbb környezet magteremtéséhez, amely közös célunk és felelősségünk.

Tetszett ez a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás itt: facebook
Megosztás Facebook-on!
Megosztás itt: linkedin
Megosztás LinkedIn-en!
Shopping Cart
Scroll to Top