Barátunk, az inverter app: kövessük naprakészen a termelést

A napelem telepítés nagyszerű mód arra, hogy csökkentsük villanyszámlánkat és tudatosabb fogyasztókká váljunk. De honnan tudjuk, hogy a tetőnkre szerelt rendszer a legjobban működik-e? Itt jön a képbe az inverter app. A napelem rendszer inverteréhez tartozó alkalmazások segítenek nyomon követni napelemeink teljesítményét, amivel többet is nyerünk, mint azt, hogy elégedettséggel pillanthatunk rá saját kis erőművünkre.

Az alkalmazás nélkülözhetetlen eszköz mindazok számára, akik napelemes rendszert telepítettek – és automatikusan jár is minden telepíttetőnek. Felbecsülhetetlen értékű információt nyújt a termelésről, real-time nyomon követést és historikus adatokat is biztosít, amelyek megkönnyítik a hibaelhárítást és az optimalizálást.

Látom, hogyan dolgozik az inverter

A részletes jelentésekkel mobilunkon láthatjuk, hogyan működik a rendszer, és felmérhetjük, hogy az időjárásváltozás vagy más tényezők hogyan befolyásolják azt. Az optimális teljesítmény fenntartása így igazán egyszerű, figyelve a megtermelt energia mennyiségét, valamint a rendszer minden elemének hatékonyságát.

Különböző teljesítménymutatókat vizsgálhatunk az inverter appban, például a pillanatnyi termelési teljesítményt, a napi csúcsteljesítményt és akár a napi, havi, éves vagy a rendszer üzembe helyezése óta termelt energiát. Ezek az információk felhasználhatók a potenciális fejlesztési területek azonosítására és a szükséges lépések megtételére az energiatermelés optimalizálása érdekében.

Fusion solar inverter app
Kép forrása: https://apps.apple.com/

Termel-e annyit, amennyit kell?

Mikor ajánlatot készítünk, mindig átadunk egy termelési becslést is, hogy az ügyfél tudja, mivel kalkulálhat. Természetesen a napelem rendszer méretével függ össze, hogy mennyit tud termelni, kis rendszernél a csúcsérték is kisebb, de az alkalmazáson mindez valósággá válik. Amikor élesben is működik a rendszer és aktív az inverter app, a mért értékeket össze lehet hasonlítani az előzetes becsléssel.

Naprakész adatok mellett historikus adatokat is szolgáltat, így a felhasználók nyomon követhetik energiatermelésüket az idő múlásával. A napi görbék különböző teljesítménymutatókat mutathatnak, például a termelési csúcsokat és a termelt teljes energiát. Ezekből az adatokból részletes jelentések készíthetők, amelyek betekintést nyújtanak a napelemes rendszer általános működésébe. Sőt, energiatermelésünket összehasonlíthatjuk a regionális átlagokkal is.

Foxess inverter app
Kép forrása: https://apps.apple.com/

Amennyiben okos mérő is tartozik a rendszerhez, annak mérései egy plusz görbén jelennek meg az inverter appon belül. Így még több információ áll rendelkezésre, hiszen az eszköz segítségével nyomon lehet követni, hogy mennyi az ingatlanunk aktuális fogyasztása, azt mennyiben látja el a napelem és mennyi áramot szükséges az adott pillanatban a hálózatról vételeznünk.

Tudatos rutin a rendszerhez igazítva

Az alkalmazás nyújtotta információk birtokában könnyedén beállíthatjuk a napi energiafelhasználásunkat, így amennyiben lehetőségünk van rá, a háztartási gépek működését, az e-autó töltését a napelemes rendszerük  termeléséhez igazíthatjuk.

Az alkalmazás valós idejű adatkövető képességeinek kihasználásával proaktív intézkedéseket hozhatunk annak érdekében, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki a napelemes rendszerünkből, és tudatos energiafogyasztóvá váljunk.

Tetszett ez a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on!
Megosztás LinkedIn-en!
hu_HUHungarian
Görgess a tetejére