Az energiatárolók előnyei és tulajdonságai

A napelemes rendszerhez illesztett akkumulátor egy olyan energiatároló eszköz, amely a későbbi (jellemzően napon belüli) felhasználás céljából a napelemes rendszerből származó fel nem használt elektromos áramot tárolja. A napelem akkumulátor lehetővé teszi a korábban megtermelt áram használatát akkor is, ha nem süt a nap, illetve a megfelelő kiegészítőkkel akkor is fedezi az energia igényt, ha elmegy otthonunkban az áram.

Milyen előnyei vannak az energiatárolónak?

Az akkumulátorok lehetővé teszik, hogy a legtöbbet hozzuk ki a napelemes rendszerünkből, ezáltal a megtermelt energiából semmi sem vész kárba. Alapesetben az energiatároló kiegészíti a meglévő hibrid inverterrel szerelt napelemes rendszerünket, de szükség, vagy ilyen jellegű igény esetén akár teljesen függetleníthetjük magunkat az energiaszolgáltatótól, ami egy úgynevezett sziget üzemű rendszert eredményez. Bár ennek a beruházási költsége jelenleg nagyon magas. Jellemzően olyan helyen merül fel a napelem akkumulátor telepítési igény, ahol gyakoriak a hálózati problémák, áramszünetek, így a szolgáltatás helyreállásáig az energia az akkumulátorról biztosítható .

Kinek javasolt a napelem akkumulátor telepítése most és a jövőben?

Jelenleg két esetben merül fel energiatároló telepítése. Egyrészről olyan helyeken, ahol nem lehetséges, vagy túl költséges lenne a hálózati csatlakozás kiépítése, így a szigetüzemű rendszer kialakítása ésszerű alternatíva. Másrészről olyan helyeken érdemes kiépítésben gondolkodni, ahol gyakoriak az áramszünetek és emiatt a kritikus fogyasztók (pl. hűtők, fűtési rendszerek, melegvizet előállító rendszerek, számítástechnikai/védelmi/kommunikációs berendezések) ellátás nélkül maradnak – ezzel akár további károkat okozva. Ebben az esetben a komfort biztonsága mellett akár pénzügyileg is megtérülő lehet a beruházás.

A jövőben, amennyiben a szaldó elszámolás megszűnik és mind a fogyasztott, mind a kitáplált energia külön lesz elszámolva, akkor előállhatnak olyan pénzügyi körülmények is, hogy érdemes lesz energiatároló telepítését mérlegelni. Tekintettel arra, hogy jellemzően a lakossági napelemes rendszer a megtermelt energia körülbelül kétharmadát a közüzemi hálózatba táplálja, a hálózatba betáplált energiát akár az akkumulátorba is táplálhatjuk, és később (jellemzően az esti órákban) felhasználhatjuk azt, amennyiben ez éri meg jobban.  Ha a később vételezett energia ára magas lenne, akkor a nappal megtermelt olcsó villany estére történő eltárolása javíthatja egy akkumulátoros tároló megtérülését. Szintén elképzelhető, hogy a jövőben olyan tarifarendszer kerül bevezetésre, amely akár pénzügyi eszközökkel ösztönzi a napelem rendszer tulajdonosokat energiatároló telepítésre, hogy a hálózatban egyéb szabályozó képességek kiváltását támogassák.

Milyen műszaki jellemzőkkel rendelkező akkumulátort válasszunk?

Minden akkumulátortípusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai. Éppen ezért fontos, hogy öt kulcsfontosságú tényezőt figyelembe vegyünk, amikor napelem akkumulátort választunk.

  • Akkumulátor mérete, amely kilowattórában (kWh) van megadva: a lakossági akkumulátorok mérete általában 2 kWh-tól 20 kWh-ig terjed.
  • Hatékonyság: Azt kell figyelembe vennünk, hogy a tárolt villamos energiából később százalékos arányban mennyit tudunk felhasználni. Egyszerűen fogalmazva, mennyi kWh-ot veszítünk, amikor egyenáramról (DC) váltakozó áramra (AC) alakítja át a rendszer, vagy amikor áramot tárol az akkumulátorban. Minél nagyobb a hatásfok, a tárolás során annál kevesebb az energiaveszteség. Általában ez 80% körül mozog.
  • A kisütési mélység (DoD Depth of Discharge) az egyik legfontosabb tényező a napelem akkumulátor kiválasztásakor, amely a rendszerből felhasználható energia mennyiségére vonatkozik. Tegyük fel, hogy 8 kWh kapacitású akkumulátorral rendelkezünk, és 80%-os a DoD-ja. Ez azt jelenti, hogy maximum 6,4 kWh-t használhatunk fel.
  • A napelem akkumulátorok élettartama. Ezt években fejezzük ki, és az élettartamuk várhatóan meghaladja a 10 évet. Nem kell őket gyakran szervizelni vagy cserélni. Még több ezer töltési és kisütési folyamat után is működőképesek maradnak.
  • Biztonság: Az akkumulátorok nagyon biztonságosnak számítanak, az otthoni felhasználásnak kockázata megegyezik a mobiltelefonok vagy laptopok otthoni használatával.

Mindazonáltal minden akkumulátornak meg kell felelnie bizonyos biztonsági követelményeknek ahhoz, hogy engedélyezni lehessen őket lakossági és kereskedelmi használatra.

Tetszett ez a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on!
Megosztás LinkedIn-en!
hu_HUHungarian
Görgess a tetejére