A nagy tetőkérdés: milyen tetőre, mit, mikor? A szakértő válaszol

Napelem rendszer telepítése előtt sokan megtorpannak, mondván, hogy a háztetőjükre úgysem lehet feltenni a paneleket. A tetőre telepítési aggályok rövid cáfolata az, hogy: pedig de. Szakértőként valamennyi típusú háztetőnél kínálunk elérhető opciót, így talán mindegy is, hogy milyen a tető.

Tájolás, tetőtípus, szerkezet, anyag – sok-sok változó, amelyek miatt azt gondolhatnánk, bizonyos ingatlanokra biztosan nem lehet telepíteni. Sokéves szakmai tapasztalatunkkal viszont bátran kijelentjük, hogy szinte bármilyen tetőtípusra fel lehet rakni a napelem rendszert. Természetesen van olyan eset, ahol esetleg egyedi tartószerkezetet kell használni, a készre telepítés több időt vesz igénybe, vagy előzetes munkálatok szükségesek, de a nincs lehetetlen.

 A tetőre telepítés a pontos felméréssel kezdődik

Miután beérkezik hozzánk a telepítési igény – ajánlatkérés – pár napon belül kiszállunk a helyszínre, hogy felmérjük a lehetőségeket és ez alapján pontosabb ütemtervet és árkalkulációt adjunk az érdeklődőnek. A helyszíni felméréskor használjuk a HelioScope tervező szoftvert is, amely számításai alapján meghatározható a panelek helyzete és a tetőre telepítés feltételei, valamint a várható éves energiatermelés is.

Ekkor vizsgáljuk meg, hogy milyen állapotban van a tetőszerkezet statikailag, milyen a fedés állapota és anyaga, vagyis, hogy mik a lehetőségek.

A Yuxtánál mi az alábbi tetőkre javasoljuk a napelemes rendszer telepítését:

  • égetett cserép,
  • betoncserép,
  • zsindely,
  • hullámlemez,
  • trapézlemez,
  • lapostető

Esetleg, ha a tető egyáltalán nem alkalmas napelem telepítésre, földi telepítés is szóba jöhet.

A felhelyezéskor az alábbi faktorok számítanak

A tető dőlésszöge és tájolása

A legoptimálisabb eset, ha a tető tájolása déli, 30-35 fokos dőlésszöggel. Ez nem azt jelenti, hogy minden más tájolás és szög kiesett – csak azok esetében máshogy kell tervezni.

Amennyiben a tájolás és a dőlésszög eltér az ideálistól, a várható éves energiatermelés csökken. Ha mondjuk egy ügyfélnek nyeregteteje van ami keleti és nyugati tájolású, de még 35°-os dőlésszögű, az ideálishoz képest 20%-al kevesebbet fog termelni a rendszer. Ha a tájolás déli, de a dőlésszög csak 15° a termelés 5%-al lesz kisebb az ideálishoz képest.

A Helioscope segít nekünk abban, hogy kiszámolja a várható hozamot, de erre van egy “mátrixunk” is, amiben tájolás és dőlésszög függvényében kikereshető, hogy az ideálishoz képest mennyivel lesz rosszabb a várható hozam.

tetőre telepítés tájolás

Lapostető esetében mi a teendő?

Ilyenkor is működhet a tetőre telepítés, de olyan típusú tartószerkezetre van szükség, amellyel megfelelő irányba és dőlésszögbe állíthatók be a panelek. Ilyenkor lehetőség van abszolút ideális tájolás és dőlésszög kialakítására, de a gyakorlatban a legtöbbször déli 10-15°-os elrendezést alkalmazunk, vagy kelet-nyugat tájolású, szintén 10-15°-os elrendezést. Mivel a napelem sorok egymásra árnyékolását kerülni kell, és sorközt kell tartani a sorok között, nem érdemes 30-35°-os dőlésszöget alkalmazni, mert akkor a tetőn nagyon sok kihasználatlan felület lesz (1 méteres sorközöket kellene alkalmazni). Ha alacsonyabb dőlésszöget alkalmazunk, a sorköz is kisebb, és több panel fér fel azonos felületre, így több a termelés is. Itt meg kell találni az ideális állapotot.

Ha a háztető nem alkalmas a panel befogadására, akkor B opcióként használható a terasz, a garázs, vagy akár más melléképület teteje is.

Árnyékolás

A napelemes rendszer akkor működik a legoptimálisabban, ha a paneleket merőlegesen érik a nap sugarai, és nem találkoznak árnyékkal. Ilyen ideális állapot sem sok létezik, ezért szakemberként a lehetőségekkel dolgozunk.

Alapvetően az árnyékos helyekre nem telepítünk napelemet. Amennyiben mégis szükséges annyi napelemet felhelyezni a tetőre, hogy azok egy része árnyékba kerül, a legtöbb esetben optimalizálót kell alkalmazni (vagy úgy tervezni a napelemek sorba kötését, hogy az árnyékos panelek kerüljenek egy sztringre, ez a helyszíntől, és az árnyékhatástól függ). Az optimalizáló segít az árnyék negatív hatásának a csökkentésében.

Tetőszerkezet állapota

Találkozunk elégtelen állapotú tetőkkel is, amelyeknél tetőre telepítés előtt kisebb javítások, vagy tetőcsere szükséges. Amennyiben műszakilag alkalmatlan a tető, és túl sok idő és kiadás a javítása, akkor a földre telepítési megoldás is szóba jöhet.

Földre telepítés

Mikor válasszunk földre telepítéses megoldást? Jellemzően ipari telepeknél találkozunk ilyennel, illetve olyan ingatlanoknál, ahol nem megfelelő a tetőszerkezet a napelem panelek fogadására. Előnyei többek között, hogy egyszerűbben lehet bővíteni, kevésbé komplikált a panelek karbantartása és a takarítása, könnyebben és gyorsabban telepíthető.

A napelemes rendszert az adott ingatlan adottságaihoz a környezeti hatások figyelembe vételével kell megtervezni, méretezni. Ideális állapot szinte sehol sem tapasztalható. Sajnos a legtöbbször új építésű házak tervezésekor sem veszik figyelembe hogy napelemes rendszer lesz a tetőn, ezért fontos olyan szakértőt választani, aki a fentieket figyelembe véve dolgozik.

Kivitelezőt keres napelem rendszer telepítésére? Számíthat szakértőinkre! Akár lakossági, akár vállalati telepítésről van szó, kérje egyedi ajánlatunkat és felmérésünket formunk kitöltésével.

Tetszett ez a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on!
Megosztás LinkedIn-en!
hu_HUHungarian
Görgess a tetejére