6 napelem mítosz – lerombolva

Sok ingatlan tulajdonos találkozik napelem mítosztokkal, amelyek elvehetik a telepítési kedvet. A félretájékoztatás korszakát éljük, amely – hacsak nem ellenőrizzük alaposan forrásainkat – megakadályozhat abban, hogy tudatos és jó döntést hozzunk. Szakértőként most mítoszromboló szerepbe lépünk, és igyekszünk helyre tenni a napelem piacon keringő hamis állításokat.

1. tévhit: Az én tetőm úgysem alkalmas napelem fogadására.

Valóság: A tető tájolása, típusa, szerkezete, és anyaga olyan tényezők, amelyekkel számolnunk kell, de bármilyen is a helyzet, a telepítés lehetőségét nem zárják ki. Előfordul, hogy a tetőszerkezet állapota, az árnyékolás, a nyílászárók helyzete és a dőlésszög kihívást jelentenek – vagy telepítés előtt munkálatokat igényel ezek javítása – de nincs lehetetlen. Mivel sokakat érdekel, a tetőkérdésre egy korábbi cikkünkben részletesebben is kitértünk.

2. tévhit: Úgysem tudom kiváltani a teljes fogyasztásomat a napelemmel.

Valóság: Miért is kellene kiváltani a teljes fogyasztást? A hőszigetelés sem oldja meg, hogy ne kelljen fűteni, de jelentősen növeli az ingatlan komfort éreztét, csökkenti a fűtési költségeket és hozzájárul a környezetszennyezés mérsékléséhez. Az éves szaldó elszámolás kivezetésével igaz, hogy a napelem nem tudja fedezni a teljes energiafogyasztást, viszont a fogyasztás jelentős részét képes megtermelni. A visszatáplálás stop várható kivezetésével pedig, amikor nem kerül elfogyasztásra a megtermelt energia, a szolgáltató átveszi azt és ellentételezést fizet.

Ettől függetlenül is javasolt mihamarabb beruházni, ugyanis a napelem tűnik jelenleg a leghatékonyabb módszernek az energiaköltségek csökkentésére. Aktuális számítások alapján egy átlagos méretű napelem rendszer, vállalati felhasználó esetén akár 2-3 év alatt megtérülhet, majd 25-30 éven át szolgálhatja vállalkozást. Sőt, ez az idő tovább csökkenthető, ha az energiafogyasztást a napelem rendszer termeléséhez tudja igazítani a cég.

3. tévhit: Az elszámolás változása miatt meg se éri a befektetés.

Valóság: Szinte rémhírként terjedt el év elején, hogy a napelemes rendszereknek leáldozóban van, ha jön a havi szaldóelszámolást. Igaz, az éves elszámoláshoz képest ez bizonyos esetekben kedvezőtlenebb, ugyanakkor általánosságban elmondható, hogy jól méretezett napelemes rendszer esetén az átlagos fogyasztó számára az áttérés nem okoz jelentős romlást a megtérülésben. Számításaink szerint az év 80%-ában gyakorlatilag a havi és az éves szaldó elszámolás ugyanazt a megtérülést hozza. Rövid esettanulmány keretében részletesen is boncolgattuk a témát egy korábbi cikkünkben.

4. tévhit: A napelemek károsak a környezetre, miután lejárt az élettartamuk.

Valóság: Valójában a napelemeket úgy készítik, hogy élettartamuk meghaladja a minimális 25 évet, ez után újrahasznosíthatók. Sőt, vannak gyártók, akik ingyenesen újrahasznosítják azokat. Nem egyszerű az újrahasznosíthatóságukat megingathatatlan tényként igazolni, mivel a telepített napelemek jelentős része még mindig optimálisan működik, nem jellemző rájuk meghibásodás miatti csere.

5. Költséges az üzemeltetésük és sok velük a gond

Valóság: Ha a kiépítésnél minden rendben ment, akkor a rendszerrel semmilyen gond nem lehet. Az esetleges hibák általában garanciális időszakban kijönnek, a monitoring során nézzük ha hibát észlelünk kijavítjuk. Ezek jelentős része pedig garanciális javítás, ami nem terheli az ügyfelet. Az egyetlen plusz költség jelenleg a biztosítás, de az bármilyen ingatlan értéknövelő beruházás esetén emeli a költséget.

A panelek takarítása jellemzően nem szükséges, hiszen a ferdetetőre telepített napelemeket a csapadék időről időre lemossa ezáltal öntisztulnak. Emellett panelek időjárásállók, nem jellemző, hogy – amennyiben helyesen kerültek telepítésre – utána bármilyen károsodás éri őket, cserélni, javítani kellene a paneleket.

6. Mire megtérülne a beruházás, már el is költöznénk a házból.

Valóság: A napelem rendszer növeli az ingatlan értékét – eladáskor is. A megoldásra pedig 25-30 évig lehet számítani, az ingatlan új tulajdonosa is tudja élvezni a befektetés eredményét. Ma már ez olyan, mint a hőszigetelés, vagy a korszerűsített fűtési rendszer, a kazáncsere: szinte kötelező része a modern, környezettudatos, alacsonyrezsis ingatlannak.

Ami pedig a megtérülést illeti, annak pontos kiszámítása a rendszermérettől is függ: minél nagyobb, annál hamarabb fordul át megtérülőbe a beruházás. Átlagosan viszont az elmondható, hogy a jól méretezett rendszerek 10 év alatt megtérülnek, de ez nagyobb rendszerek esetén csökkenhet akár 5-6 évre is.

Tetszett ez a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on!
Megosztás LinkedIn-en!
hu_HUHungarian
Görgess a tetejére