Megéri e-autó mellé a napelemes rendszer telepítése? Igen!

Az elmúlt években egyre több nyilvános e-autó töltőállomás épült ki, mert az elektromos autók évről évre népszerűbbek. Ismertségüket annak is köszönhetik, hogy fenntartásuk nagyon kedvező, és sokfelé ingyenesen lehetett tölteni ezeket. Viszont az energiaárak, a gáz, valamint az elektromos áram tavalyi áremelkedésének hatására január elejével az elektromos autók töltése is jelentősen drágult, a legtöbb helyen kivezetésre került az eddigi ingyenes töltés. De vajon mi köze ennek a napelemekhez?

A napelemekkel olcsó villamosenergia termelhető, melyet „tankolásra” is használhatunk otthonunkban. Igaz ugyan, hogy 2024. január 1-től a jelenlegi információk alapján megszűnhet a napelemekre vonatkozó éves szaldó elszámolás, és helyére a havi szaldó illetve a bruttó elszámolás lép, viszont mind a havi szaldó, mind pedig a bruttó elszámolás esetén, az e-autók otthoni töltése kínálja magát, mint tökéletes megoldás.

Megdrágult a közterületi töltés

Az egyik népszerű e-autó töltőhálózat az év elején nem csak hogy jelentősen emelte az árait, de az eddigi egységes fix tarifákat egyedi díjszabásra cserélte. Ennek alapján a leggyakoribb, 22 kilowattos AC-töltőnél eddig 145 forint volt egy kilowattóra villany ára, most pedig 170 és 375 forint közötti összeget kell érte fizetni.

Az országos benzinkút hálózattal is rendelkező szolgáltató már novemberben is emelte árait. A regisztrált ügyfeleknek a 11 és 43 kilowatt teljesítményű AC-töltéskor 149 forint lett 1 kilowattóra, míg az 50 és 75 kilowattos vagy ennél nagyobb teljesítményű DC-töltés esetén 179 forintra növekedett az ár. Februártól pedig újra, méghozzá mintegy 60 százalékkal emelkednek a töltési díjak ezen szolgáltató elektromos autótöltőinél. Amennyiben regisztrált ügyfelek vagyunk 1 kWh-ért 11 és 43 kW teljesítményű AC-töltéskor már 249 forintot kell fizetnünk. Az 50 és 75 kW-os, illetve ennél nagyobb teljesítményű DC-töltési szolgáltatás esetében 289 forint 1 kWh ára, és a legalább 100 kW-os DC-töltés percdíja 150-ről 415 forintra növekszik.

Ha viszont otthonunkban töltünk, akkor nem kell szembesülnünk a költségnövekedéssel, sőt, napelemes rendszerrel teljesen kiváltható az autó töltés költsége.

Az otthoni töltés jelenleg a legolcsóbb módja az e-autó üzemeltetésének

Egy e-autó saját napenergiával való töltéséhez szükség van egy napelem rendszerre, és egy otthoni töltőberendezésre amennyiben a gyors töltést is szeretnénk. Ne feledjük, csak a saját napelem rendszerünk tudja garantálni, hogy szinte költségmentes energia áramoljon az autó akkumulátorába. Fontos, hogy a napelem rendszerünknek elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy elegendő áramot biztosítson a ház és az autó számára is. De mennyi az a kapacitás, ami elegendő?

Egy példán keresztül bemutatjuk, hogy a háztartás és az elektromos autó ellátására alkalmas napelem rendszer teljesítményét hogyan tudjuk kiszámolni:

Ha évente 15 000 kilométert vezetünk, amely során elektromos autónk 3 000 kWh-t fogyaszt és a tavalyi, e-autó töltést még nem tartalmazó villanyszámlánkon 4 000 kWh-át találunk, akkor a várható éves fogyasztásunk autóval együtt összesen 7 000 kWh lesz. Egy kb. 6,5 kWp méretű napelemes rendszer tud megközelítőleg 7 000 kWh-nyi energiát termelni évente, amely pl. 16 db 410 Wp teljesítményű napelemmel számolva 35 m2 tetőfelületet igényel.

De miért érdemes e-autónkat napelemmel tölteni?

Mert az elektromos autó és a saját napelemes rendszer kombinációja gazdaságos és ökológiai szempontból is ésszerű. Ráadásul hosszútávon egyre biztosabb, hogy a belső égésű motorok kivezetésével, minden háztartásban megjelennek majd a villanyautók. Így ez a kérdés szinte senki számára nem lesz megkerülhető.

A fenti példánál maradva, amennyiben az autó töltéséhez szükséges éves 3 000 kWh áramot a napelemes rendszerrel termeljük meg, az elkerült publikus töltési költség éves szinten biztosan meghaladja a félmillió Ft-ot. Figyelembe véve a megtakarított villanyautó töltési költséget, a napelemes rendszer megtérülése jelentősen javul, és akár 5-6 évre is lecsökkenhet – még havi szaldó elszámolás esetén is.

Spórolnak az energiaköltségeken? Megvan az MGT-je, de kivitelezőt keres? Kérje egyedileg szabott ajánlatunkat lakossági vagy vállalati napelemrendszer telepítésére pár kattintással, formunk kitöltésével.

Tetszett ez a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on!
Megosztás LinkedIn-en!
hu_HUHungarian
Görgess a tetejére