Energiahatékony vállalkozások – ez áll a háttérben

Az energiahatékony vállalkozások kiemelt figyelmet fordítanak az energiafogyasztás csökkentésére és az energiaforrásaik felhasználásnak fenntarthatóbbá tételére. Miért fontos ez a vállalkozások szempontjából, és hogyan tehetik hosszú távon környezetbaráttá tevékenységüket? Ezek a kérdések korunk legfontosabb megoldandó feladatai, mert az energiahatékonyság növelése jelenleg a vállalatok egyik legfontosabb prioritása. Mert az éghajlatváltozás és az emelkedő energiaárak megkövetelik, hogy mindenki újragondolja és minimalizálja az energiafogyasztását.

Nagyobb energiahatékonyság és fenntarthatóság a cél

Az energiaárak folyamatos növekedése és a klímaválság komoly kihívások elé állítják a vállalatokat. Megoldásokat kell találnunk a gazdasági kihívásokra, miközben az energiahiány a jövő egyik legégetőbb témája. A fő hangsúly természetesen az energiafelhasználás optimalizálásán, az alternatív energiák használatán, valamint az energia megtakarításán van. A cégek szintén egyre nagyobb kihívásokkal néznek szembe a jogi szabályozás, a növekvő energiaigény, a kirobbanó költségek és az üzleti verseny területén is. A cél mindenképpen az, hogy a vállalatok érdekeltek legyenek a hatékony energiamenedzsment kifejlesztésében és bevezetésében, ami az energiahatékonyság növelésének és a CO2-lábnyom és a költségek csökkentésének alapja.

Energiahatékonyság elérésének fontossága

A környezetvédelmi szemlélet egyre fontosabbá válik, mivel a világunk nap mint nap érzi a klímaváltozás hatásait. Számos emberi tevékenység negatívan hat az éghajlatra és a környezetre.

Azok a cégvezetők, akik számára fontos a fenntarthatóság, már telephelyük építésekor, felújításakor, bővítésekor odafigyelnek az ingatlan energiatakarékos kivitelezésére. A felújítások a régi épületek energiahatékonyságát is növelhetik. Bárki, aki ilyen módon épít vagy újít fel, nemcsak az energiafogyasztás és a költségek csökkentésében érdekelt, hanem összességében kevesebb fosszilis energiát használ fel, és ezért a cég kevesebb CO2-t bocsájt ki. Hiszen az energiahatékonyság növelése csökkenti az energiaszükségletet. A nem felhasznált energiát nem kell előállítani, ami csökkenti a környezet terhelését is.

energiahatékonyság vállalkozások szemével

Az energiafogyasztás felmérése és elemzése

A helyes intézkedések meghozatala érdekében elengedhetetlen egy energetikai audit elvégzése. Ez egy épület, rendszer vagy szervezet energiafelhasználásának és fogyasztásának szisztematikus vizsgálata és elemzése, amelynek célja az energiahatások és az energiahatékonyság javításának lehetőségeinek beazonosítása. A folyamatnak számos előnye van, így minden vállalatnak, intézménynek érdemes megfontolni annak elvégzését. Ha meghatározzuk, hogy a vállalaton belül hol, mikor, mennyi energiát fogyasztunk, egyúttal világossá is válik, hol van a megtakarítási lehetőség. Ezért nem szabad alábecsülni ennek az auditnak a gazdasági előnyeit sem.

Az energiagazdálkodási adatok hiánya az energiafelhasználás átláthatóságát akadályozza, és ezáltal nem támogatjuk az energiaoptimalizálás javítását célzó intézkedéseket. Mert az energiagazdálkodási rendszerek segíthetnek a fenntarthatósági célok elérésében, mivel ezek a folyamatok segítenek csökkenteni az energia költségeket. De az energiaoptimalizálás nem csak a költségeket csökkent, hanem jelentősen hozzájárul az energetikai átállás előmozdításához. Hiszen a megújuló energiák használata nélkül ennek a bolygónak nincs jövője.

Az energiahatékonysági intézkedések jelentős költségmegtakarítást eredményezhetnek. Mely intézkedések növelik mindezt?

  • Épületek átfogó hőkibocsátásának felülvizsgálata
  • Új épületek építése passzívház szabvány szerint
  • Elektromobilitás a személy- és teherszállításba.
  • Az áruszállítás áthelyezése közútról vasútra
  • Hatékony hűtési, fűtési és világítási koncepciók kidolgozása, beépítése
  • Újrahasznosított alapanyagok növekvő felhasználása
  • Hatékony elektronikus eszközök és technológiák alkalmazása
  • Innovatív ipari gyártási folyamatok bevezetése
  • A megújuló energiaforrások felhasználásának bővítése

Megújuló energiaforrások felhasználása

Például a napenergia alkalmazása csökkentheti a fosszilis nyersanyagoktól való függőséget és hozzájárulhat az energiaköltségek megtakarításához, mivel a villamosenergia szükségleteink nagy részét saját termelésű napenergiából fedezzük.

De nemcsak a napenergia alkalmazása fontos, hanem a minimális víz- és egyéb erőforrás igénybevétele is. A modern, innovatív technológiával épülő és aztán üzemelő épületeknek a lehető legkevesebb vizet és egyéb értékes erőforrásokat kell kezelniük. Ebbe a kérdéskörbe tartozik a szennyező anyagok felhasználásának és a hulladékok kibocsátásának minimalizálása, az újrahasznosítás ösztönzése és a megfelelő hulladékkezelés.

Fenntartható anyagokból készült, energiatakarékos zöld épületek tervezése és építése

Mi az az úgynevezett zöld épület, és mi különbözteti meg őket a többi ingatlantól? A zöld épületeket a szakemberek úgy tervezik, építik és üzemeltetik, hogy azok negatív környezeti hatása csökkenthető, vagy akár teljesen kiküszöbölhető legyen. Ezenkívül pozitív hatással lesznek éghajlatunkra és közvetlen környezetünkre. Ezek a természetközpontú szempontok azonban semmilyen módon nem befolyásolják az épületek hasznosságát és funkcionalitását. Mind a zöld épületek építése és a mindennapi üzemeltetés során olyan anyagokat és erőforrásokat kell használnunk, amelyek különösen fenntarthatók vagy újrahasznosítottak. Ez az ingatlan értékét is képes növelni – mind eladáskor, mind bérbeadáskor.

Az energiahatékony vállalkozások vonzóbbak lehetnek a fogyasztók, a befektetők és az üzleti partnerek számára

Azt már fent tisztáztuk, hogy az energiafelhasználás optimalizálása mindenki számára előnyt jelent. De ahogy a mondás is szól, nem elég energiahatékonynak lenni, annak is kell látszani. Vagyis, a siker csak akkor érhető el, ha ezt megfelelően kommunikáljuk a fogyasztók és üzleti partnereink felé. Mert ez akár növelheti cégünk értékét is, de nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy az ilyen típusú beruházások megtérülése jelenleg általában magasabbak, mint a biztos tőkepiaci befektetések.

A nagyobb energiahatékonyság versenyképesebbé teszi a vállalatokat. Hogyan lehetséges ez? Ha kevesebb erőforrást használunk fel és kevesebb szennyező anyagot bocsájtunk ki, akkor költség előnyhöz jutunk, magyarul olcsóbban tudunk gyártani, forgalmazni. Az energiatakarékos felhasználás új üzleti modelleket, valamint innovatív technológiákat és szolgáltatásokat is előmozdít, amelyekkel a vállalat nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi piacokon is eredményesebb lehet.

Összegezve, az energiahatékony vállalkozások lehetővé teszik bolygónk fenntartható fejlődését, miközben költségmegtakarítást érnek el és ezáltal versenyelőnyre tesznek szert. Az olyan jellegű intézkedések, mint az energetikai audit és a megújuló energiaforrások felhasználása segítenek a vállalkozásoknak az energiafogyasztást és a negatív környezeti hatásokat csökkenteni. De ez csak a kezdet egy hosszú út elején!

Tetszett ez a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on!
Megosztás LinkedIn-en!
hu_HUHungarian
Görgess a tetejére