Hogyan hat a napelemek növekvő száma az ESG tényezőkre?

Forró nyarak, olvadó gleccserek és pusztító erdőtüzek Ausztráliában és Európában. Az éghajlatváltozás érezhető hatást gyakorol világunkra. Ezért a jövőben minden vállalatnak meg kell felelnie a fenntarthatóság és a társadalmi felelősség iránti elvárásoknak. Ennek megvalósításához információra és technológiára van szükség. Ebben segíti a vállalatokat az ESG rendszer.

De mi is az az ESG? Ez az angol rövidítés az Environment, a Social és a Governance szavak első betűjéből áll – vagyis környezeti, társadalmi és vállalatirányítási kritériumok. A riport arról ad tájékoztatást, hogy egy vállalat milyen mértékben tanúsít környezet- és klímabarát magatartást, mennyire tartja be az olyan szempontokat, mint például a munkahelyi egészségvédelem és biztonság, vagy milyen irányítási és ellenőrzési folyamatokat alkalmaz, vagyis a fenntarthatóságért végzett munkát teszi láthatóvá és mérhetővé.

Napjainkban a környezetet, a társadalmat és a vállalatirányítást befolyásoló tevékenységek mérete és befolyása egyaránt növekszik, mivel a vállalkozások komoly erőfeszítéseket tesznek, hogy fenntarthatóbbá és zöldebbé váljanak. A környezetre gyakorolt negatív hatások csökkentése érdekében nem csak a cégek vezetői, hanem a befektetők és az ügyfelek is egyre inkább keresik a fenntartható irányokat. Megvizsgáltuk, miért hatékony ESG-megoldás a napenergia.

Az ESG környezeti pillére

A napenergia egyik legnagyobb előnye, hogy kézzelfogható és azonnali hatása van. A nap energiáját erre a felhasználásra tervezett napelem rendszeren keresztül hasznosítjuk. Amikor a napfény eléri ezeket a paneleket, egy nem is olyan bonyolult rendszeren keresztül elektromosságot termel. Ez azt jelenti, hogy abban a percben, amikor beüzemeljük a napelem rendszert, a helyszínen villamos energiát termel és ezáltal a vállalat tulajdonában lévő erőforrásokból származó közvetlen üvegházhatású gázok kibocsátását csökkenti. Lényegében a megtermelt napenergia csökkenti a létesítmények energiaellátásához szükséges közüzemi villamos energia mennyiségét, és ezáltal csökkenti a vállalatok energiafüggőségét is. Összességében a napenergia egy alacsony költségű, tiszta energiaforrás, amely a beüzemelés után azonnal ellensúlyozza a vállalati közüzemi fogyasztást. Sőt, mivel az éves szén-dioxid kibocsátás után a cégeknek fizetniük kell, ez is ösztönzi a cégvezetőket arra, hogy klímabarát, energiahatékony termelésre, energiafelhasználásra váltsanak, és ennek egyik leggyorsabb és költséghatékonyabb módja a napenergia felhasználása.

A gazdasági jelentőség

A környezeti hatások mellett, fontos, hogy beszéljünk a költségekről is, hiszen a napelem rendszer csökkenti a rezsiszámlát azáltal, hogy környezetbarát és alacsony költségű áramforrást biztosít a vállalkozások számára. Napjainkban a megújuló technológiák beszerzési költségei jelentősen csökkentek. Amellett, hogy nagyon költséghatékony a megújuló energiaforrás, a napenergia felhasználását nagyon egyszerű megvalósítani, mivel csak szabad területet igényel. Emellett alacsony karbantartással jár, vagyis a napelemek több évtizedes alacsony költségű energiát tudnak biztosítani jelentősebb extra kiadások nélkül. Ez lehetővé teszi szinte minden típusú vállalkozás számára, hogy fontolóra vegye ezt a lehetőséget.

Milyen további előnyei vannak az ESG nyújtotta lehetőségeknek:

  • A vásárlók, főleg B2C terén, szívesebben vásárolnak fenntartható termékeket. Ma már sok esetben a vevők a fenntarthatósági kritériumokat helyezik döntéseik középpontjába. Néhány tényező nagyon fontos ebben az összefüggésben. Például a regionális termelés, az alacsony CO2-lábnyom, a bio származás.
  • A fenntarthatósági kritériumok a pályázati folyamatok részévé válnak, ezért sokszor már nemcsak az a lényeges, hogy ki adja a legjobb ajánlatot, hanem a zöld kitételeknek való megfelelés is.
  • A termékek ellátási láncában részt vevő vállalatokat is alaposan megvizsgálják, hogy kivel szerződnek. Hiszen, ha a klímakárosító üvegházhatású gázok 80%-át nem maga a cég állítja elő, hanem az ellátási lánc egyik tagja, akkor az az anyacégre is rossz fényt vet. Egy termék zöldebbé tétele érdekében a cégek környezetbarát beszállítókat keresnek.
  • A biztosítók a környezeti kockázatok következtében emelik a díjakat, ez pedig gazdaságilag nem előnyös a vállalatok számára. A pénzügyi szolgáltatók és biztosítók már most is teljes szektorokat zárnak ki, vagy ösztönzik őket arra, hogy kivonják magukat a klímakárosító tevékenységeikből. Egyértelmű előny, hogy a klímabarát cégek gyorsabban és jobb feltételekkel kapnak a bankoktól, befektetőktől.
  • A megújuló energiaforrások egyre olcsóbbak. Míg a fosszilis energiák erős áringadozásoknak vannak kitéve, és egyre inkább adók és illetékek hatálya alá tartoznak. A napenergia már most is az egyik legolcsóbb energiatermelési mód.

A fenntartható gazdálkodás már nemcsak erkölcsi hozzáállás kérdése, hanem gazdasági szempontból is versenyelőnyt jelent! Azok, akik fenntarthatóan működnek, nemcsak bolygónk megőrzéséért tesznek, hanem hosszú távon sikeres vállalkozást működtethetnek.

A napelem rendszer társadalmi hatása

A megújuló energia iparágában dolgozók száma folyamatosan növekszik, a legtöbb alkalmazott a napelem rendszerek telepítésével foglalkozó vállalatokban tevékeny. Világszerte ez az ágazat növekszik a leggyorsabban, és a munkahelyek több mint egyharmadát biztosítja. Mert nem csak a napelem telepítés vonzó, mint iparág, hanem egyenként 2,4 millió ember dolgozik a vízenergia és a bioüzemanyagok területén, de 1,3 millió embert foglalkoztat a szélenergia területe is.

A regionális megoszlás egyértelmű hullámzást mutat. A munkahelyek csaknem kétharmada Ázsiában található. Kína például a napelemes rendszerek vezető gyártója, és egyre több tengeri szélerőművet telepít és ezáltal munkahelyet teremt. Európa viszont a szélturbinák legfontosabb exportőre, a világszerte telepített szélturbinák 40 százalékát itt gyártják. Afrika szerepe sajnos még mindig korlátozott. Brazília pedig tartja vezető pozícióját, ami a bioüzemanyag ágazatban való fontos szerepét jelenti. Az Egyesült Államok hazai ipari bázist kezd kiépíteni a virágzó tengeri szélenergia szektorra építve.

Továbbá egyre inkább kezd kialakulni egy munkavállalói réteg, aki fenntartható vállalatnál szeretne elhelyezkedni. Ez a generáció, egyre inkább értékeli az értelmes munkavégzést, amely nem járul hozzá a bolygó további felmelegedéséhez. Ezért bátran kijelenthetjük, hogy a fenntartható vállalkozások egyértelmű előnyt élveznek a képzett és elkötelezett munkavállalókért folytatott versenyben. De ők el is várják a zöld, környezetbarát munkakörülményeket, mert a hangsúly egyre inkább a munkahelyek minőségén és a jó munkakörülményeken van.

Tetszett ez a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on!
Megosztás LinkedIn-en!
hu_HUHungarian
Görgess a tetejére