Gyakori kérdések a napelemekről – a szakértő válaszol

A napelem rendszer saját energiaigényeinknek akár 80 százalékát is fedezheti. De mire ügyeljünk amikor megoldást választunk? Ebben a cikkben megválaszoljuk a rendszerekkel kapcsolatban gyakran felmerült kérdéseket, például az élettartamával, a karbantartásával, a teljesítményével kapcsolatban.

Mennyi idő alatt térül meg a napelem rendszer?

A megtérülési idő változó, általában 5-10 év között változik, azonban piaci energia árat fizető vállalkozások számára már 3 éven belül is megtérülhet a jelenlegi magas energiaárak miatt.

Mennyi energiát termel?

A rendszer négyzetméterenkénti teljesítménye függ a modulok típusától (mono-, polikristályos vagy vékonyrétegű), azok tájolásától, az esetleges árnyék hatásoktól és attól is, hogy az adott területen mennyi a napos órák száma.

Általánosságban Magyarország területén egy 1 kW teljesítményű napelemes rendszer nagy valószínűséggel megtermel 1100 kWh energiát évente. Ennél kisebb termeléssel általában azok a rendszerek rendelkeznek, amelyek a terület adottságaiból kifolyólag nem ideálisan vannak tájolva, esetleg olyan árnyékhatások érik, amelyek a napos órákban beárnyékolják a paneleket vagy valamilyen műszaki hiba áll a háttérben.

Milyen karbantartást igényelnek a panelek, inverter?

A legtöbb megoldás nem igényel komoly karbantartást. Legtöbbjüket a hatékony működés érdekében csak néhány évente kell ellenőriznünk. Az éghajlattól és a rendszer telepítési környezetétől függően azonban kisebb karbantartási időközökre lehet szükség. Mit jelent ez pontosan? Olyan helyeken, ahol magasabb a páratartalom vagy a poros, homokos környezetben található rendszereket gyakrabban kell tisztítani, hogy megakadályozzuk a paneleken a szennyeződések felhalmozódását.

A karbantartás során három fő részegységre kell figyelni. Ahogy azt már említettük, az egyik legfontosabb a panelek tisztán tartása. Por, szennyeződés, madárürülék és egyéb szennyeződések lerakódhatnak a modulok felületén, és befolyásolhatják a rendszer termelő képességét. A második fontos rész az elektromos csatlakozások vizsgálata, az inverter átnézése. A harmadik pedig a tartószerkezet állapota, esetleges korrózió vizsgálata, javítása valamint a csavar kötések vizsgálata.

Milyen engedélyekre van szükség a telepítéshez?

A napelem rendszerek nagy részét engedélyeztetni kell a területi áramszolgáltatónál, vagyis érvényes hálózathasználati szerződéssel kell rendelkeznünk. De építési engedély beszerzésével nem kell foglalkoznunk, mert a 2008 január elsejétől érvényes Villamos Energia Törvény értelmében a háztartási méretű kiserőmű beépítésekor erre nincs szükség.

Sokan kérdezik, hogy mikor minősül háztartási méretű kiserőműnek rendszerünk. Amennyiben kisfeszültségű hálózatra csatlakoztatjuk, és legfeljebb 50 kVA a teljesítménye, ha ennél nagyobbra van szükségünk, akkor az már kiserőművi rendszernek minősül, aminek az engedélyezési folyamata már teljesen más. Ebben az esetben már a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhatásköre.

De az, hogy nem kell építési engedély, még nem jelenti azt, hogy a rendszerünknek műszakilag bizonyos feltételeknek nem kell megfelelnie. Melyek ezek? Például az inverternek illeszkednie kell a hálózati csatlakozási engedélyben meghatározott teljesítményéhez. Ami talán még fontosabb, hogy a helyi építési és műemlékvédelmi előírásokat is be kell tartanunk, mert a rendszer módosítani fogja az épület külső megjelenését. Fontos tudni, hogy amennyiben műemlék épületre szeretnénk napelemeket elhelyezni, akkor arra viszont engedély szükséges. Ez akár korlátozhatja a rendszer telepítését is.

Mennyi a napelemek élettartama?

Amikor az élettartamról van szó, a gazdaságossági és megtérülési számítások gyakran 20-25 éves időintervallumot feltételeznek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a rendszer élettartama valójában erre az időszakra korlátozódik, és hogy a napelem rendszer ezután már nem üzemeltethető; technikai szempontból semmi akadálya nincs annak, hogy ezeket a rendszereket hosszabb ideig üzemeltessük. A szakemberek általános véleménye, hogy nem látnak akadályt arra, hogy egy jó minőségű modul ne bírná ki 40 évig – vagy akár tovább is. Az eddigi tapasztaltok alapján már kijelenthető, hogy a modulok 25 év után a névleges teljesítményük legalább 85 százalékát képesek még nyújtani. Általában az éves teljesítményromlás kevesebb, mint 1 százalék.

Mennyi CO2-kibocsátást csökkent?

A modulok  25 év alatt körülbelül 50g CO2/kWh kibocsátást takarítanak meg. Viszont ebből az értékből le kell vonni azt az értéket, amely a gyártásuk során felszabadul. A rendszerek a tényleges napelemekből, védőburkolatokból, műanyag hátlapokból és az azokat körülvevő alumínium keretekből állnak, így egy 18 kg körüli modul gyártásakor mintegy 83kg CO2 keletkezik. Ez körülbelül 12,3g CO2/kWh emissziós értéknek felel meg, feltételezve, hogy a napelem modul teljesítménye 300 W, élettartama 25 év, teljes villamosenergia termelése pedig 6750 kWh.

Ebben a számításban nem vettük figyelembe a modulok újrahasznosítását, de ha teljes képet szeretnénk kapni, akkor ezt is bele kell számolnunk, hiszen ez is elengedhetetlen része a fenntartható energiaellátásnak.

Milyen hatással van az ingatlanra?

A legtöbb esetben nem az ingatlan értéke az első dolog, amire lakástulajdonosként gondolunk, amikor napelemes rendszert választunk. A napelem rendszer telepítésének fő motivációja többnyire a megtakarítás, a zöldülés vagy az önellátás. Egy másik előny azonban, amivel sokszor nem is számolunk, hogy a telepítéssel az ingatlanunk értéke megnövekszik. Az ingatlanközvetítő szakemberek általános véleménye az, hogy a rendszer felszerelése átlagosan 4-6 százalékos értéknövekedést eredményez. Természetesen a napelemes rendszer elsősorban saját használatra áll rendelkezésünkre, ez az értéknövekedés akkor jelentkezik, ha eladjunk, vagy bérbeadjuk otthonunkat, kereskedelmi ingatlanunk. De van még egy fontos részlet amire érdemes odafigyelni, amennyiben rendelkezünk biztosítással, akkor a szerződésben ezt mindenképpen figyelembe kell, hogy vegye a biztosító, de ezzel a biztosítási díj is emelkedhet.

Milyen időjárási tényezők befolyásolhatják a rendszer működését, és hogyan?

Azt már mondanunk sem kell, hogy a napelem rendszerek a nap energiáját használják fel elektromos áram előállítására. A napsugárzás mértéke tehát a rendszer hatékonyságát befolyásoló legfontosabb tényező. A rendszer elhelyezkedésétől függően a napsütéses órák száma nagymértékben változhat, és az aktuális évszak vagy napszak is befolyásolja a benapozás intenzitását.

Tény, hogy a napsugárzás mennyisége magasabb délen, mint északon, tehát ez az adat országon belül is változhat, de ez nem jelenti azt, hogy például a Bükkben ne érné meg a napelemes rendszer telepítése.

Most térjünk rá az éven belüli változásokra. Nyáron a nappalok hosszabbak és több a napsütéses órák száma is. Ezért a rendszer hatékonysága nyáron lényegesen magasabb, mint a téli hónapokban. Összességében a rendszer energiatermelése körülbelül 70 százaléka nyáron, és csak 30 százaléka történik a téli időszakban, amikor több a felhős, borult napok száma. Amennyiben megnézzük a napon belüli teljesítmény ingadozást, akkor azt tapasztaljuk, hogy a déli órákban termeli a rendszer a legtöbb áramot, mivel délben van a nap legmagasabban az égen, és a napfény függőlegesen érheti a modulok felületét. De jelentős hozam érhető el a nap más szakaszaiban is, például délután vagy késő reggel. Amikor azonban a nap lenyugszik, már egyáltalán nem termelődik áram.

A közhiedelemmel ellentétben a napelemek továbbra is működnek, és akkor is áramot termelnek, ha esik az eső. Míg felhős vagy esős időben a napfény mennyisége csökkenhet, a modern napelem-technológiát úgy tervezték, hogy rögzítse és felhasználható energiává alakítsa a rendelkezésre álló fényt. Tehát még a borongós napokon is profitálhat a napenergiából.

Élvezze a tiszta és megújuló energia előnyeit egész évben, időjárástól függetlenül. Keresse szakértőinket lakossági vagy vállalati telepítésért, információért.

Tetszett ez a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás itt: facebook
Megosztás Facebook-on!
Megosztás itt: linkedin
Megosztás LinkedIn-en!
Shopping Cart
Scroll to Top